„Smakoterapia” zwycięzcą w konkursie Najlepsza Książka Psychologiczna i Poradnik w kategorii „Zdrowie, dieta”

Iwona Zasuwa, propagatorka zdrowego i świadomego odżywiania oraz autorka popularnego bloga smakoterapia.pl zwyciężyła głosowaniem Internautów w plebiscycie serwisu książkowego granice.pl w kategorii „ZDROWIE, DIETA”. W swojej debiutanckiej i bestsellerowej już książce otwiera przed czytelnikiem bogaty i kolorowy świat kuchni roślinnej – bez glutenu, nabiału i cukru.

Od zawsze pasjonowało ją zdrowe odżywianie, jednak do momentu urodzenia syna nie zdawała sobie sprawy, jak bardzo będzie zmuszona zmodyfikować swój jadłospis. Diagnoza: alergik. Problem: jak przekonać dziecko do zdrowego jedzenia?

Tak zaczęła się jej przygoda z terapią smakiem.

„Smakoterapia” to kompletny przewodnik kulinarny po kuchni roślinnej, wypełnionej zapachami i kolorami. Znajdziemy w nim proste przepisy na śniadania, obiady oraz przekąski. Wszystko bazuje na naturalnych, ogólnodostępnych produktach roślinnych, a dodatkowo – bez glutenu, nabiału i cukru. To doskonała propozycja zarówno dla wegan i wegetarian, jak i mięsożerców – pomimo, że nie znajdziemy tam przepisów na dania mięsne. Dowiesz się z niej, jak jeść świadomie, zdrowo i smacznie. Ponad 140 przepisów na bazie sezonowych warzyw i owoców, kasz, ziaren i słodkich, zdrowych „zamienników”, opatrzonych autorskimi zdjęciami Iwony.

O autorce:

Iwona Zasuwa – z zawodu muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jedna z najbardziej cenionych na polskim rynku muzycznym chórzystek i wokalistek sesyjnych. Od 20 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah. Jej równorzędną pasją jest gotowanie. Mama małego alergika, autorka strony smakoterapia.pl oraz prowadząca dwóch edycji programów „Ugotuj mi, Mamo” na antenie Kuchni+. Edukatorka żywieniowa, twórczyni warsztatów kulinarnych dla dorosłych „Żyj i jedz zdrowo” oraz Akademii Smakoterapii dla Dzieci. Społeczniczka i zwolenniczka proekologicznego trybu życia, współzałożycielka warszawskiej kooperatywy Smakoterapia, skupiającej odbiorców i producentów zdrowej żywności. Zafascynowana leczeniem za pomocą żywienia naturalnego.